Karabük Üniversitesi, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte aynı zamanda 3 Nisan Karabük Bilim ve Araştırma derneğinin destekleri ile Karabük’ün dış ticaret alanında yeni pencere açılması adına 2021 yılında dönemin TSO başkanı Mehmet Mescier öncülüğünde güzel bir proje başlatılmıştı. Proje şimdi TSO Başkanı Fatih Çapraz ile yeniden hayat buluyor..
Karabük Üniversitesin de imza altına alınan törende “Dış Ticaret Elçileri ve Uyum Projesi İş Birliği Protokolü” uyum süreçlerini de içeren ekonomik kalkınma odaklı bir program olarak planlandı. 2021-2022 akademik dönemi içerisinde Türk öğrenciler ve uluslararası öğrencilerin başvurabileceği programın ilk ayağında seçilen 500 öğrenci dış ticaret, e-ihracat, ticari hukuk, KVKK gibi konularda 60 saat ve üzerinde bir eğitimden geçmesi yine bu eğitimin ardından başarılı olan öğrenciler arasından başvuran 50 öğrenci Karabük TSO tarafından üyelerin de işbirliğiyle saha ziyaretleri kapsamında Karabük’teki ticari ve sanayii tesis, kuruluş ve kurumlarını yakından tanıyacak, ihracat süreçlerini yakından gözlemleyebileceği düşünülmüştü. Bu kapsamda en başarılı öğrencinin istihdamı ve uzun dönemli stajları için kuruluşlarla ortak çalışma yapılacağı öngörülmüştü.
Öğrenciler aynı zamanda Karabük’ün ilçelerini, doğasını, kültürel yapısını tanıyacakları gezi programlarına ve kültürel etkinliklere dâhil edilmesi düşünülen proje kapsamında bügüne kadar çok yol alınmadı ise de zaman zaman yapılan ziyaret etkinlikleri ve toplantılar ile proje TSO tarafından sıcak tutuldu.
Projenin Karabük ve Türkiye genelinde de dış ticarette, özellikle ihracatta çok daha hızlı ve geniş hacimli sonuçlara ulaşması mümkün olabileceği düşünülen aynı zamanda hem e-ticaret hem de fiziki ortamda dış ticaret için ehil kadrolar oluşmasını sağlanması adına büyük katkılar yapılacağını öngörülmüştü.
Konu hakkında Karabük Gündem Gazetemize gelen 2 KBÜ Makine Mühendisliği öğrencisi aynı zamanda bu proje için olgunlaştırılan ‘Dış Ticaret Elçileri Derneği’ Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Karaoğlu ve KBÜ Dış Ticaret Yönetimi Kulübünde beraber olduğu arkadaşı Hüseyin Demirhan bilgiler verdiler.
Karabük’te okuyan bir çok Afrika kökenli öğrencilerin e ticaret yada bavul ticareti altında adeta Türkiye’nin elçiliğini yaptıklarını ve Türk ürünlerini ülkelerinde tanıttıklarını belirten Karaoğlu, “TSO bu dönemde Kulübümüze ve Derneğimize büyük katkı sunuyor, sağ olsunlar TSO Başkanımız Fatih Çapraz ve TSO Genel Sekreterimiz Hasan Bey bize destek oluyorlar bu projenin çok daha kapsamlı olması içinde konu uzmanı Bosphorus Expo ve Afrika Ticaret Merkezleri firmaları sahibi konu uzmanı Utku Bengisu 22 nisanda KBÜ de konferans verecek ve bu işin yasal zeminlere oturması yanı sıra dış ticaretin nasıl gelişeceği konusunda bilgiler verecekler. Karabük DÇ sektörü konusunda uzman bölge, burada Çimento fabrikamızda var, yine burada büyük su firmaları var, tekstil firmaları var Afrika ülkelerinin de bu etapta bunlara ihtiyacı var bunları harman edip bu projeye dahil edebilirsek hem Öğrencilerin kazanç kapısı hem Türkiye’nin hem Karabük’ün kazanç kapısı olur, yani kazan kazan formülü olur diye öngörüyoruz” dedi